EN EL PUNT DE MIRA 2013

Des d’ESF Universitat hem organitzat unes Jornades de reflexió sobre diferents aspectes de la societat actual amb xerrades entorn les relacions internacionals, les conseqüències del consumisme desmesurat i els recursos naturals. Aquí hi teniu els cartells:

En el punt de mira 2013

III Jornades d’Enginyeria Sense Fronteres per la Sensibilització

Totes les xerrades es realitzaran a l’Aula Capella de l’ETSEIB.

28 de novembre

10h: Transnacionals, una de les cares més fosques de l’economia dels mercats. A càrrec de Jesús Carrión, membre de l’ODG (Observatori del deute en la globalització).

Les transnacionals han acumulat tan poder econòmic, que s’ha convertit en poder polític i alteren les condicions de vida de milions de persones al món i ara també a l’Estat espanyol, vulnerant els drets humans per tal d’aconseguir el seu objectiu principal, la maximització de beneficis en el mínim temps possible. Restant impunes davant d’aquestes actuacions irresponsables. Per què?

PER A MÉS INFORMACIÓ, CONSULTA:

– Limitant el poder de les transnacionals

12h: Deute extern, qui deu a qui? A càrrec de Dani Gómez, membre de l’ODG.

Estem immersos en una crisi del deute, però sabem que fa més de 30 anys que els països empobrits pateixen una crisi de deute que ha suposat la gairebé desaparició del paper de l’Estat en la gestió de les polítiques socials. Es tracta de la mateixa crisi de deute o són crisis diferents? En què s’assemblen unes i altres? Reconeixem els mateixos actors i responsables en aquestes crisis o es tracten d’actors diferents? I les repostes socials, quines són? Realment s’hi pot fer alguna cosa des de la societat civil per resoldre el problema o, com ens diu la classe política: ‘No hi ha alternativa’?

PER A MÉS INFORMACIÓ, CONSULTA:

¿Quién controla el agujero de la deuda privada española?

Revista Economía Crítica

16h: Deute ecològic, el deute que no es pot tornar amb diners. A càrrec de Delphine Ortega, membre de l’ODG.

Davant la crisi ambiental a la qual ens estem enfrontant, cobra major rellevància el reclam de la societat civil i els moviments socials de reconeixement i reparació del deute ecològic, acumulat pels països industrialitzats a través del saqueig històric i present dels recursos naturals als països empobrits. Que és el deute ecològic? Quin són els seus mecanismes i impactes sobre els pobles i el medi ambient? Quines propostes sorgeixen des de la societat civil?

PER A MÉS INFORMACIÓ, CONSULTA:

Deuda Ecológica: ¿Quién debe a quién?

Deuda Ecológica: ¿Qué es la deuda ecológica?

Alianza de los Pueblos del Sur Acreedores de la Deuda Ecológica

– PRESENTACIÓ XERRADA

29 de novembre

10h: Impacte de les indústries extractives. A càrrec de Moisès Sobirana, membre d’Enginyeria Sense Fronteres.

La base material sobre la qual ens sustentem com a societat és el consum, tant energètic com de béns; tanmateix, els patrons dominants en l’actualitat d’extracció i obtenció de materials i energia són a la vegada insostenibles, injustos, insolidaris i antidemocràtics. Cal impulsar noves vies, així com opcions minoritzades, per invertir aquesta situació.

12h: Coltan, saps què hi ha al teu mòbil? A càrrec de Josep Maria Royo, membre de la Xarxa d’Entitats per la República Democràtica del Congo i investigador de l’Escola de Cultura de Pau de la UAB.

Reflexió sobre la situació de la República Democràtica del Congo (RDC), i el paper que l’explotació dels recursos naturals juga en la guerra que pateix aquest país, a més a més de les vinculacions locals, nacionals i internacionals que té aquest conflicte. Es parlarà també sobre les implicacions i conseqüències que té aquesta situació a casa nostra, pel que fa al Congrès Mundial dels Mòbils que es celebra a Barcelona fins al 2018.

PER A MÉS INFORMACIÓ, CONSULTA:

Xarxa d’Entitats per la República Democràtica del Congo: Què volem?

16h: Fracking, la nova i perillosa aposta per mantenir el consum de combustibles fòssils. A càrrec d’Ecologistes en Acció.

Què és el fracking o fractració hidràulica? Quines conseqüencies socials i mediambientals comporta? Es començarà amb la presentació de la versió curta del documental Gasland, tot seguit es procedirà a la presentació de l’informe dels efectes del fracking i aigua a l’estat espanyol que va publicar-se per primer cop la setmana passada a Madrid, havent fet una introducció sobre els efectes en general i la afectació prevista a Catalunya.

PER A MÉS INFORMACIÓ, CONSULTA:

– Fracking i Aigua a l’Estat Espanyol

– Què és el Fracking?

30 de novembre
10h: Sense Obsolescència Programada. A càrrec de Benito Muros, de l’empresa OEP Electrics.

Es farà un passi del documental “Comprar, llençar, comprar” i Benito Muros, ex-gerent d’OEP electrics i fundador del moviment SOP (Sin Obsolescencia Programada) exposarà què és l’obsolescència programada, aquell invent que fa que tot cada cop ens duri menys anys i mesos i fins i tot dies, i com ens afecta al nostre dia a dia i a la nostra economia. Es comentarà què és el Moviment Sense Obsolescència Programada, per a què es va fundar i quins són els seus objectius. Finalment, es reflexionarà sobre el model econòmic actual i quins són els canvis necessaris que s’han de dur a terme d’immediat.

12h: Cara a cara sobre l’energia nuclear. A càrrec de Javier Dies, catedràtic del departament d’energia nuclear i de Josep Puig, membre del Grup de Científics i Tècnics per un Futur No Nuclear.

Es reconeixen crèdits de lliure elecció per als estudiants/es de l’ETSEIB.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s