Xerrada: L’EBRE EN LLUITA

Títol: L’Ebre en Lluita

Subtítol: Experiències de resistència i mercantilització de l’aigua

Ponents: Martí de Jóvens de les terres de l’Ebre, Matilde Font de Plataforma en Defensa de l’Ebre i la Míriam d’Aigua és Vida

Dia i hora: 18  de febrer de 2016 a les 15:30

Lloc: Aula Capella de l’ETSEIB

Nombre d’assistents: 30-35

Durada: 3 hores

Resum:

Com a intoducció, es va fer un passi del documental de la Directa.

Ja començant la xerrada, en Martí va fer una breu contextualització històrica sobre les lluites que ha tingut l’Ebre i sobre la formació de Jóvens en aquest període.  Va explicar l’evolució de Jóvens en les seves accions: primerament defensant només l’Ebre i el seu delta. Finalment, amb la identitat ebrenca generada, extrapolant la lluita a les quatre comarques que formen les terres de l’Ebre i a temàtiques ambientals més enllà del riu. Per exemple, la lluita eòlica del Montsià, o la oposició a les centrals nuclears d’Ascó i Vandellós o el cas Castor.

Després, la Matilde va detallar dates i fets de la història del últims 30 anys relacionats amb plans hidrològics i transvasaments en els quals estaven implicats partits polítics de tot el ventall d’ideologies. Al 2001, es va crear la PDE(Plataforma en defensa de l’Ebre). A grans trets, es defensa: Que l’aigua baixi en quantitat perquè entri al mar i en cicles oscil·latoris, que vingui amb qualitat(bons nutrients i amb prou potència que pugui vèncer a l’aigua del mar) i amb sediments. En cas contrari, comportaria la salinització del tram final del delta i canvis en l’ecosistema. Per ara, totes les accions que han dut a terme la PDE s’han vençut a excepció del canal Segarra-Garrigues i el Xerta-Sènia.

Finalment, la Míriam va donar una perspectiva global sobre la gestió de l’aigua, que ara per ara és majoritàriament privada. Va donar moltes dades concretes sobre l’aigua com ara que el 74% de l’aigua de Catalunya és subministrada per Aïgues de Barcelona (Agbar), empresa privada.

Aquí, us deixem les presentacions Power Point dels ponents, així com un word amb notes escrites per un assistent a la xerrada.

Aigua és vida: 160217 ETSEIB AeV

Plataforma en defensa de l’Ebre :Presentación UB_Enginyers_02-2016

Jóvens

Apunts de la xerrada: L’Ebre en lluita

 

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s