Què hi ha darrere del teu mòbil?

L’aparició de conflictes en les zones riques en recursos naturals no és casual ni un fet aïllat, sinó un fenomen global on les explotacions respectuoses amb el medi i les persones destaquen per la seva absència. És el que s’ha vingut anomenant la maledicció dels recursos naturals, i que trobem en països rics en recursos energètics fòssils (petroli, gas, carbó) i/o minerals.

Al congo existeix un conflicte armat alimentat pel comerç de coltan. Foto: Natasha Mayers

En un sistema econòmic en competència permanent per a obtenir els dividends provinents de béns escassos, la pugna per a l’obtenció de recursos finits amb un alt valor al mercat desemboca en proteccions mediambientals deficitàries, marcs legals que protegeixen les indústries extractives, sovint transnacionals, que exporten la riquesa del país sense deixar-hi un impacte econòmic positiu, precarització laboral en la zona d’extracció, militarització i criminalització dels moviments d’oposició, i corrupció i connivència entre les autoritats (locals i estatals) i les empreses extractores. Tot plegat en absència de debat sobre la sostenibilitat del model ni les reserves de minerals existents, i en un escenari on es promou la renovació constant dels telèfons mòbils independentment de la vigència de l’aparell actual, així com amb una mort prevista (obsolescència programada) que obliga a desfer-nos del telèfon.

La magnitud dels reptes és elevada i, per tant, les respostes han de provenir de diferents fronts. Tanmateix, i com sempre, és des de la societat civil des d’on és possible afrontar la situació. Cal per tant combinar l’acció individual amb la col·lectiva:

  • Denuncia els Tractats de Lliure Comerç. Les dinàmiques extractivistes actuals estan emparades per un marc legal que protegeix els grans interessos del capital. Un bon exemple en són els Tractats de Lliure Comerç que signen les potències més industrialitzades (Europa, Estats Units) amb països rics en recursos minerals. Aquests tractats suposen a la pràctica una priorització a l’espoli d’aquests recursos per sobre de la protecció dels drets de les poblacions locals.
  • Participa en campanyes contra la impunitat. L’extracció de recursos minerals es porten a terme en estats on el marc legal per protegir els interessos de la població i el medi són clarament deficients o simplement inexistents. En paral·lel, no existeix avui cap instància jurídica internacional i independent a la que els estats puguin acollir-se per denunciar els abusos d’empreses estrangeres que operin dins les seves fronteres. La suma d’aquests dos factors provoca que les empreses operin amb impunitat i es desentenguin dels conflictes que han causat –o directament organitzat- amb les seves operacions. Campanyes com Stop Corporate Impunity exigeixen la fi d’aquesta impunitat.
  • Implica’t per canviar aquest model. Hi ha diversos debats sobre la taula que es troben invisibilitzats: des de la insostenibilitat d’un mètode que explota recursos naturals finits fins a la legitimitat de les indústries extractives com a garants del compliment d’un dret fonamental i profundament democratitzador com és el dret a la informació. Són diverses les organitzacions i col·lectius que treballen en aquesta línia, informa’t sobre les seves activitats i què fan.
  • No rebutgis telèfons que encara funcionen. Per molt que t’hi esforcis, serà complicat està al dia de l’últim model que ha sortit. Reflexiona sobre quines són les teves necessitats reals per comunicar-te, i en base a això decideix si el mòbil que tens ja no serveix.
  • Reutilitza mòbils que encara funcionen. Moltes persones tenim a casa un o més mòbils que van bé, però que per algun motiu hem deixat d’utilitzar. Si busques canviar de mòbil, segur que algú te’n podrà deixar o donar un.
  • Recicla. Si el mòbil ja no funciona, porta’l a una planta de reciclatge d’aparells electrònics o assabenta’t d’alguna campanya de recollida de mòbils.
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s