Recursos naturals i conflicte: el coltan

L’extracció de coltan al Congo es realitza de manera manual. Font: Responsible Sourcing Network

El coltan és un mineral format per òxids dels que s’extreuen niobi y tàntal, essencials actualment en la producció d’electrònica (mòbils, ordinadors,… ). Es tracta de material superconductor, ultrarrefractari (capaç de suportar elevades temperatures), capacitor i molt resistent a la corrosió. Els principals productors mundials són Australia, Brasil i el Canadà i la República Popular del Congo (el país amb més reserves: 80%). Com amb qualsevol altre recurs que s’ha convertit en imprescindible, el control sobre la seva extracció és molt interessant econòmicament. I això a vegades es converteix en problema i no en creixement econòmic pel pais, al Congo existeix un conflicte armat des de fa anys, possiblement la guerra més cruenta des de la segona guerra mundial, i la ocupació militar ruandesa està sent subvencionada pel contraban de coltan.

Aquest conflicte i la seva relació amb l’extracció de coltan i la producció de mòbils s’explica en el documental Blood in the Mobile, que passarem el pròxim dilluns 29 a  les 14h la Sala d’Actes de l’ETSEIB. Després farem un debat amb la participació de la Xarxa d’Entitats per la RD Congo.

Enginyeria Sense Fronteres té un grup dedicat a l’energia i les industries extractives, si en voleu saber més visiteu: http://www.elpreudelabundancia.org/

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s