Indian Traders

Enginyeria Sense Fronteres llança una campanya de denúncia i sensibilització sobre la mineria a Collserola

  • A través de l’empresa de minerals fictícia Indium Traders, que volia realitzar exploracions per trobar indi al Parc Natural de Collserola es buscava generar debat i sensibilitzar sobre els impactes de les indústries extractives.
  • Un dels objectius ha estat denunciar la sistemàtica vulneració dels drets humans, la impunitat internacional amb la que operen aquestes empreses i l’absoluta falta de transparència i obscurantisme en les seves actuacions.
  • Des d’Enginyeria Sense Fronteres lamentem les molèsties que puguem haver ocasionat amb aquesta acció.

 

 

Barcelona, 21 de gener de 2013. L’empresa Indium Traders no existeix, i per tant no té intenció d’explorar el sòl i subsòl de Collserola ni d’extreure’n indi; tanmateix,  podria existir com tantes altres indústries mineres que operen amb total  impunitat. Tot plegat ha estat una campanya de sensibilització de l’Associació Catalana d’Enginyeria Sense Fronteres (ESF) per denunciar les conseqüències i els impactes que tenen les indústries extractives sobre el medi ambient i la població.

 

En primer lloc, volem demanar disculpes per les molèsties que haguem pogut ocasionar amb aquesta acció tant a la població com als mitjans de comunicació i a les administracions públiques. El nostre objectiu no era en cap cas causar malestar als veïns i veïnes , sinó posar de manifest una problemàtica que tot i que ens sona molt llunyana no deixa de ser real i a més s’està estenent al nostre país. Per aquest motiu, i degut a que ens trobem en una conjuntura econòmica i política que acapara al mateix temps l’agenda informativa i les preocupacions de la població, hem escollit una forma de visibilitzar aquest tipus de conflictes diferent al que sol ser habitual.

Les indústries extractives, com les mineres o les petroleres, porten molts anys extraient recursos naturals arreu del món i causant greus impactes ambientals, com la destrucció de l’hàbitat i nínxols ecològics, la contaminació de l’aigua, la destrucció de la biodiversitat a Parcs Naturals, etc, així com greus violacions de drets humans causant desplaçaments, problemes de salut, amenaces, persecucions i inclús assassinats a les poblacions que s’oposen a aquestes pràctiques.

La nostra entitat porta anys denunciant aquest impactes al Sud, com per exemple a la serra andina de Perú on l’empresa Newmont pretén, amb el projecte Conga, explotar un ecosistema a 4.000 metres d’altitud que és capçalera de múltiples rius i a més pretén eliminar quatre llacs reemplaçant-los per 4 reservoris artificials.  Els enfrontaments amb la policia van causar la mort de tres manifestants l’estiu passat. La impunitat amb la qual operen aquestes transnacionals mineres és inadmissible, amb l’agreujant que no existeix cap mecanisme internacional que pugui jutjar els delictes comesos.

Amb la creació d’aquesta empresa fictícia hem posat de manifest un exemple clar d’aquesta impunitat atès que en cap cas demanen permís als veïns de les zones afectades abans d’iniciar les seves activitats. Lamentablement veiem com aquestes pràctiques estan començant a ser habituals en el nostre territori amb exemples tant clars com la proliferació dels casos de fracking (fractura hidràulica del subsòl per extreure gas) a les províncies d’Osona, la Segarra, el Ripollès, la Garrotxa i el Lluçanès.

Per altra banda, hem escollit situar l’acció al Parc Natural de Collserola degut a la constant amenaça de projectes urbanístics i de grans infraestructures que qüestionen constantment la ja malmesa integritat del pulmó de Barcelona i la seva àrea metropolitana.

Un altre dels objectius de la campanya ha estat reflexionar sobre el nostre model de consum, que ens ha portat a paradoxes com que malgrat la crisi econòmica Espanya sigui el país de la unió Europea que més gasta en tecnologia mòbil. El nostre consum desmesurat ens porta a l’extracció indiscriminada  de recursos naturals amb els seus impactes associats.

En aquest sentit ens donem per satisfets amb el resultat de la campanya ja que hem aconseguit que el debat sobre l’extracció de minerals en espais naturals tingui un petit espai dins de l’agenda dels mitjans de comunicació, i esperem que a través dels mitjans a la població en general.

Aquesta campanya ha estat ideada i propulsada pel grup de voluntaris/es d’extractives i comunicació d’ESF, en el marc de la campanya “El preu de l’abundància, drets humans a les fosques”.  A més hem tingut el suport d’altres entitats com La plataforma cívica en defensa de Collserola, Entrepobles, l’Observatori del Deute i la Globalització (ODG), Ecologistes en Acció de Catalunya, Grup en Defensa del Ter i la Federació d’associacions de veïns i veïnes de Barcelona.

Això és un conflicte fictici però hi ha altres conflictes que sí estan ocorrent ara a diferents punts del globus, inclosa casa nostra. Nosaltres des d’ESF seguirem lluitant contra aquesta impunitat i denunciant la vulneració de drets humans per part de les indústries extractives.

Més informació:

www.elpreudelabundancia.org

www.catalunya.isf.es

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s